Op zaterdag 3 november werd de “Dach fan ut Stadsfrys” georganiseerd in Franeker, en ik was uiteraard aanwezig om de Stimmen-app te promoten maar vooral ook om mensen enthousiast te krijgen over hun meertalige Friesland!

Tijdens het minifestival in het Franeker Martinikerk, onder begeleiding van muziek (in het Stadsfries natuurlijk!), werden korte interviews gehouden met kenners van het Stadsfries. Ook werd er een korte interview met mij gehouden. Nadat ik mensen enthousiast had gekregen om vooral eens een kijkje te nemen bij mijn tafel waar de tablets lagen, werd ik na enkele minuten al aangesproken door nieuwsgierigen. Veel van de mensen wilden toch wel eens heel graag weten of de app écht kon raden uit welk deel van Friesland ze kwamen. Een aantal mensen waren verrast dat de app niet heel ver zat van waar ze echt vandaan kwamen…!

Onder het genot van een hapje en een drankje, ging ik gesprekken aan met mensen over waarom zij dachten dat een app bijvoorbeeld jongeren bewuster zouden maken over hun Friese achtergrond. Ik werd aangesproken door een man die benoemde dat dingen zoals de Stimmen-app hele goede initiatieven zijn om de Fries taal (en de verschillende accenten) levend te houden.

De dag eindigde met nog meer muziek in het Stadsfries en ik kon mijn tablets weer in mijn tas stoppen, wetende dat de Stimmen-app weer onder de aandacht was gebracht!

Tekst: Edwige Sijyeniyo