De Smartphone app die wordt ontwikkeld staat centraal bij Stimmen fan Fryslân. Maar wie maakt die app nou eigenlijk? Hoe werkt het en hoe weet je hoe dat moet? Jordy van Dijken en Jolene Roffel zijn verantwoordelijk voor de picture naming task van de App. Tijd voor een kijkje achter de schermen!

 

Even kennismaken, wie zijn jullie en wat doen jullie?

Jolene: ‘Ik ben Jolene Roffel, 20 jaar, tweedejaars Game Artist bij het Alfa-College. Ik ben op dit moment plaatjes aan het maken voor de Stimmen app! De plaatjes zijn voor mensen die dan in een opslag kunnen zien wat het is en dat direct kunnen zeggen in hun eigen dialect. En daar kan dan onderzoek naar gedaan worden! Jordy zorgt ervoor dat alle knoppen werken en dat het ook daadwerkelijk verstuurd wordt.’

Jordy: ‘Ja, ik ben Jordy van Dijken, 18 jaar en ik ben tweedejaars Game Developer. Ik zorg ervoor dat alles werkt in de app. Dat wil zeggen, dat er geen fouten in zitten en dat je er gewoon mee bezig kan gaan, zonder dat er iets verkeerds gebeurd.’

Geen errors?

Jolene: ‘Geen bugs!’

Haha ja, zo heet dat! Hoe lang duurt de opleiding die jullie doen?

Jolene: ‘Drie jaar, het was altijd een vierjarige opleiding, maar het is nu drie jaar geworden.’

Oké! Hoe zijn jullie bij de RUG terecht gekomen?

Jolene: ‘Ik kreeg een voorstel van een leraar, ‘lijkt het je leuk om bij de RUG een opdracht te gaan doen voor een onderzoek?’ En toen dacht ik, nou, dat lijkt me best wel leuk! Het moest ook in 2D dus ik dacht, fijn, dan kan ik m’n 2D skills een beetje bij schroeven. Ik ben meer thuis in 3D dus dat is voor mij wel een voordeel dat ik aan de slag kon!’

Jordy: ‘Bij mij ging het eigenlijk precies hetzelfde, ik kreeg ook een voorstel en ik kreeg ook te horen dat ik met databases moest gaan werken en dat leek me hartstikke leuk want dat heb ik nog nooit eerder gedaan!

Jolene: ‘Nee inderdaad, het leek mij ook erg leuk om een app te maken. Ik heb dat nog nooit gedaan, zo met een telefoon erbij en zo, dus ik dacht, daar valt wel wat te halen!’

Precies! En wat is nou het leukste om te doen?

Jolene: ‘Haha, de plaatjes maken! De verscheidenheid aan plaatjes, de ene keer een citroen, dan weer een ijsbeer.. Noem het maar op, alles!’

Jordy: ‘Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat de gebruiker gewoon makkelijk iets kan inspreken, dat het op de server komt en dan ook goed werkt, niet dat de helft het niet doet en zo.’

Jolene: ‘In het begin is het voor mij wel lastig geweest om een bepaalde stijl te vinden die goed bij dit project past en ook vooral om eenheid te houden in alles. Nu heb ik dat wel een beetje gevonden: een beetje water-colour achtergrond, een beetje lichte kleuren met schaduw en high-lights en dan meestal een zwarte omlijning. Kijk als je zoiets hebt als ‘zee’, dan doe ik geen zwarte omlijning, maar vaak wel! Het is ook leuk om echt een soort van style-sheet van Lân fan Taal te krijgen, hoe zij het willen hebben, met overal een zwarte balk om heen, dat is ook heel leuk om mee te werken! Het is leuk om alles op elkaar aan te passen. De website heeft bijvoorbeeld mintgroen en dan zorg ik ervoor dat onze app ook in het mintgroen is.’

Gaaf! En werken jullie veel samen?

Jolene: ‘Met elkaar heel veel, ja. De ene keer geeft Jordy mij bijvoorbeeld feedback op mijn plaatjes en de andere keer zeg ik tegen hem, ‘kan dat niet anders neergezet worden, misschien met een kleurtje hier?’ etcetera.’

Jordy: Ja, daar sluit ik me bij aan.

Hoe zijn jullie bij deze studie gekomen? Is dit iets wat jullie allebei altijd al hebben willen doen?

Jolene: ‘Ik dacht er vroeger als puber, nou, nog iets vroeger misschien, dacht ik wel altijd al van, oh, games vind ik echt supergaaf. Maar toen ik iets ouder werd dacht ik, ik geef het maar op, dat is toch maar een gekke droom. Ik wilde eigenlijk eerst ook Game Tester worden, maar ik dacht van nou, dat wordt hem niet. Ik wist de hele tijd niet wat ik nou eigenlijk wilde gaan doen en ik heb me toen aangemeld bij HBO-V. Dat was echt helemaal niks, na een half jaartje ben ik daarmee gestopt. Ik heb een jaartje Wiskunde gedaan, dat was ook niks, niet geslaagd. En toen dacht ik op eens van, ik ga gewoon mijn droom oppakken! Ik ga gewoon games maken, iets doen met design, ik ga gewoon mijn creatieve bron uitbreiden. Nou ik ben echt heel erg tevreden met deze opleiding, ik ben heel blij en ik zit echt op mijn plek!’

Jordy: ‘Ik wist eigenlijk altijd al wel dat ik iets met computers wilde doen. Ik heb wel eerst getwijfeld om ICT te gaan doen, maar ik vind games echt hartstikke leuk. Ik speel er ook heel veel en daarom heb ik voor Game Developer gekozen. En dat bevalt nog steeds heel goed. Geen spijt van!’

Dat klinkt goed! Zijn er ook dingen op de opleiding die je niet leuk vindt? Waar je van baalt dat dat moet?

Jolene: ‘Nederlands, haha!’

Jordy: ‘Haha, voor mij niet echt.’

Jolene: ‘Nee, ik vind eigenlijk ook elk vak wel leuk! Ik ga met heel veel plezier naar school.’

Een geweldige studie dus eigenlijk!

Jolene: ‘Haha, ja eigenlijk wel! En het is ook wel handig aan die studie dat je ook andere dingen leert. Je kunt er allerlei kanten mee op, je hoeft niet perse alleen games te maken, je kan ook zo’n app maken. Dat is ook wel een soort game, maar niet hetzelfde.’

Hebben jullie eigenlijk een voorkeur voor een werkwijze? Hou je ervan om zelf dingen te regelen of hou je je liever aan een bepaalde structuur van de opdrachtgever?

Jolene: ‘Het liefst heb ik een structuur van m’n opdrachtgever maar het is wel fijn als je zelf een klein beetje inspraak mag hebben, zo van, misschien kunnen we beter dit doen of zoiets. Het ligt er ook aan, als je in een klein bedrijf zit, dan heb je veel meer inspraak en als je bij een groot bedrijf zit, met Triple A ratings zoals Guerilla Games, Bethesda en Blizzard, dan krijg je waarschijnlijk gewoon een opdracht en zo moet het dan. Het maakt mij eigenlijk niet zo veel uit.’

Jordy: ‘Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Het is wel fijn dat je duidelijk weet wat je moet doen, maar als je ideeën en zo hebt, dan moet je die wel gewoon kunnen vertellen en misschien eventueel advies of tips kunnen geven.’

Tot slot, hebben jullie ook een soort droom van, nou, dat lijkt me echt zo vet om te maken, dat wil ik echt heel graag doen?

Jolene: ‘Games maken zoals The Legend of Zelda.  Niet The Legend of Zelda zelf, maar gewoon adventure games, bij een Triple A bedrijf. Vroeger heb ik deze game zelf gespeeld en ik was echt helemaal in die wereld van avontuur. Dat vond ik echt zo geweldig. Zelda heeft me ook wel een beetje geïnspireerd om zelf games te gaan maken, ik vind dat gevoel echt zo geweldig, met VR in de toekomst, het wordt echt alleen maar beter. Ik kan niet wachten!’

Jordy: ‘Mij lijkt het gewoon heel gaaf om mijn eigen bedrijf te beginnen en dat ik veel mensen een plezier kan doen met de games die ik ontwikkel. Dat ik veel opdrachten krijg, dat lijkt mij hartstikke gaaf.’

Dat klinkt super! Bedankt voor jullie medewerking!