Er zijn verschillende varianten van het Fries. Dat wil zeggen, er is niet een specifieke vorm van het Fries. In heel Friesland wordt Fries gesproken, maar het Fries wat er gesproken wordt, is bijna nergens hetzelfde. Op Schiermonnikoog bijvoorbeeld, wordt het Eilander dialect gesproken: ‘Eilauners’. In Stellingwerf spreken ze Stellingwerfs en in de Friese Wouden praten ze weer anders.

Stimmen fan Fryslân lanceert in september van dit jaar een smartphone app, die aan de hand van jouw accent, kan raden waar jij vandaan komt!

Hoe ziet de app eruit?

De app zal bestaan uit 3 onderdelen: een plaatjestask, een quiz en het onderdeel Free Speech. Bij laatstgenoemde kun je iets inspreken in jouw eigen dialect en kun je kijken hoe ze in de rest van Friesland praten! Via de vragen die gesteld worden in de plaatjestask en de quiz, zal de app uiteindelijk een antwoord kunnen vormen op de vraag waar jij vandaan komt!

Op deze manier, draag jij bij aan de wetenschap! Samen met een aantal gedreven wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen voorzie jij de app van belangrijke data, waarmee uiteindelijk nieuwe inzichten gegeven kunnen worden aan het Fries, en uiteindelijk nieuwe dialectatlassen gevormd kunnen worden!

De Friese taal is weliswaar aan het veranderen, maar bestáát nog en dat is speciaal! Dankzij deze Citizen Science, bundelen we onze krachten in het vastleggen van de Friese taal!

Doe mee aan Stimmen fan Fryslân en geef jouw stem aan onderzoek!